Slana soba

“Slana soba Vivasol” atraktivno je dizajniran prostor koji svojim izgledom imitira slanu spilju s njenom ljekovitom mikroklimom. Zidovi, pod i strop obloženi su solju, a zrak je zasićen suhim, raspršenim, najfinijim česticama kamene soli koje uređaj (halogenerator) upuhuje u “slanu sobu”. Glavni ljekoviti čimbenik ”slane sobe” je suhi slani aerosol (čisti NaCl) kojeg stvara uređaj. Najme, uređaj drobi kristale natrijevog klorida u mikro-čestice veličine duhanskog dima (1-5 mikro metara), a one drobljenjem dobivaju kinetičku energiju i upuhuju se u slanu sobu. Koncentracija mikro-čestica je puno veća nego na moru ili u slanim spiljama (0,5-15 mg/m3), a u slanoj sobi održava se mikroklima rudnika soli, stalna temperatura (20-25°C) i vlažnost zraka (40-50%).

Suhi aerosol (mikro-čestice NaCl) poboljšava kvalitetu zraka jer proizvodi negativne ione koji se nalaze samo na moru, kod slapova, te nakon oluje. Suhi aerosol kao prirodni ionizator, negativno ionizira zrak i zasićuje ga mineralima koji su dragocjeni za život (magnezij, kalcij, željezo, baker, cink, litij, selen). Mikro-čestice prodiru duboko u dišni sustav (do alveola), rastvaraju se i privlačie nečistoće koje pacijent kasnije izbacuje iskašljavanjem ili ih organizam metaboličkim procesima razgradi. S obzirom da se aerosol taloži i na površini kože blagotvorno utječe i na kožne bolesti jer zapaženo je da djeluje antiedematozno, da obnavlja stanice kože i zaustavlja njeno starenje.

Zrak zasićen suhim aerosolom stvara aseptičnost prostora, gotovo je sterilan, a ima pozitivan utjecaj na ljudski organizam jer dovodi do psiho-fizičke ravnoteže i mineralne uravnoteženosti. Aerosol eliminira sve uzroke upalnih procesa ili alergijskih manifestacija jer mehanizmi djelovanja su višestruki: mukolitički, antibakterijski, antiupalni, antiedematozni, imunoregulatorni.

Važno je napomenuti: visoka koncentracija vlage može bitno smanjiti terapeutski učinak i zato je „slana soba Vivasol“ izgrađena u prostoru koji je izoliran od izvanjskih utjecaja. S obzirom da haloterapija isključuje sve druge tretmane koji su povezani s isparavanjem ( sauna, solari, masaža, pedikura,…) u Centru Vivasol nalaze se samo dvije „slane sobe“ (1. za odrasle i 2. za djecu).

“Slana soba Vivasol” preporuča se 2-3 puta godišnje svim osobama s psihofizičkim naprezanjima i zdravstvenim poteškoćama kao što su: respiratorne tegobe (nosa, grla, sinusa, bronhija, pluća)  kožne tegobe (upala kože, seboreja, neuro dermatitis, psorijaza, kožne alergije), srčane smetnje (slaba cirkulacija, povišeni krvni tlak, stanja nakon srčanog udara), želučane tegobe (gastritis, čir na želucu i dvanaestercu, želučani katar, bolest Chrona), mentalne tegobe (umor, iscrpljenost, napetost, stres, nesanica, smanjena koncentracija i radna sposobnost)

Dr. Mato Ćurić, specijalist pedijatar, o Slanoj sobi Vivasol:

Slana soba Vivasol je ugodan i opuštajući prostor obložen solju u kojem se udišu mikro-čestice suhog slanog aerosola kojeg stvara uređaj za solnu terapiju. Suhi aerosol duboko prodire u dišne putove, čisti ih od alergena i industrijskih zagađivača, uklanja korijen svih upala i infekcija, povećava imunitet i cirkulaciju, uništava štetne gljivice i bakterije, poboljšava funkciju pluća, povećava unos kisika u krvožilni sustav i dovodi do normalizacije drugih tjelesnih funkcija.

Terapija solju ili HALOTERAPIJA (grč. halo – sol) klinički je ispitana i potvrđena od finskih i ruskih znanstvenika, a rezultati istraživanja objavljeni su na stručnim kongresima i u medicinskim časopisima.

Kliničke studije ukazuju na značajno smanjenje unosa antibiotika i unosa kortikosteroida, poboljšanje plućnih funkcija i smanjenje napadaja astme.

To je pomoćna terapija koja svojim djelovanjem reducira klasičnu terapiju, nema interakcije sa lijekovima, potpuno je prirodna i bez nuspojava, a preporučuje se i zdravim osobama.

     Slana soba Vivasol ispunjava sve preduvjete za medicinsku kvalitetu tako da suhi aerosol prodire do najsitnijih stanica i čisti dišne putove do 95%. Zbog jedinstvene kvalitete prostora i opreme, terapeutski učinak je i do 60% jači od vlažnih respiratornih terapija, mediteranske klime i drugih slanih soba.

Centar zdravlja Vivasol radi postizanja što bolje kvalitete otvorio je dvije slane sobe:

1.      SLANA SOBA ZA ODRASLE opremljena kao prostor za relaksaciju uz efektnu rasvjetu i opuštajuću glazbu

2.      SLANA SOBA ZA DJECU opremljena kao igraonica u koju djeca rado dolaze uz besplatnu pratnju roditelja.

 

Metoda je prikladna za odrasle, djecu i trudnice.

Tretman za odrasle traje 40 min, a  za djecu 20 min.

Za puni efekt potrebno je 10 do 20 tretmana (svaki dan u nizu).

Prve 3 godine poželjno je tretmane ponavljati 2-3 puta godišnje, a kasnije po potrebi.